Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ


Στη βάση της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου και μετά από τις συνεχείς μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πολλών φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις τμήματος ώστε να παρθεί απόφαση για πιο ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, ψηφίστηκαν στη Γ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ τα παρακάτω:

o  η θέσπιση χαριστικής εξεταστικής, δηλαδή όσοι φοιτητές έχουν παραδώσει το θέμα πλοίου και τη διπλωματική, θα μπορούν να δώσουν τα μαθήματα που χρωστάνε και σε έκτακτες εξεταστικές , μετά από εισήγηση της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών στους αντίστοιχους διδάσκοντες.
 o  η αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, από 11 σε 14 μαθήματα από το 1ο ως το 8ο εξάμηνο. Για τα ανώτερα εξάμηνα η δήλωση μαθημάτων  είναι ελεύθερη.
  •  Η απόφαση και το ψήφισμα της προηγούμενης συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου αποτέλεσαν κόμβο για την κατοχύρωση όλων των παραπάνω. Η αύξηση του ορίου δήλωσης (και η κατάργηση του από το 9ο εξάμηνο) άρει περιορισμούς και δυσκολίες που είναι προφανείς ακόμα και σε ένα φοιτητή του 2ου και του 3ου έτους, η χαριστική εξεταστική θα βοηθήσει επίσης τους φοιτητές που είναι επί πτυχίο να μην χαραμίζουν 6 μήνες ή και παραπάνω για λίγα μαθήματα.
  • Αυτή η κατάκτηση πάρθηκε κόντρα στις καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) που στην τελευταία γενική συνέλευση εναντιώθηκαν στο ψήφισμα του σχήματος για κατοχύρωση πιο ανθρώπινων όρων φοίτησης  και την παρουσία όλων των φοιτητών στο τμήμα, ώστε να μπορούν να διεκδικούν μέσα σε αυτό συλλογικά. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έφτασε μέχρι το σημείο  να αποχωρήσει από την πλέον σημαντική γενική συνέλευση και από κοινού με την ΠΑΣΠ απείχαν ενδεικτικά από το τμήμα της σχολής που κατοχύρωσε τα παραπάνω.
  • Απέδειξαν για άλλη μια φορά πια είναι η πολιτική τους: σημειώσεις, κεράσματα, εκδρομές στην Αράχοβα και τη Μύκονο, ατομικός δρόμος και νομιμοποίηση της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα στα πανεπιστήμια…

Απόφαση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών (ΕΠΣ) Ναυπηγών για τα ζητήματα των φοιτητών


ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΠΣ)



Ζωγράφου, 17 Δεκεμβρίου 2012


Η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, στη σημερινή της Συνεδρίαση 17/12/2012 , εισηγείται :

Σχετικά με το αίτημα των φοιτητών που αφορά στην αύξηση του ορίου δήλωσης των μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο, η ΕΠΣ εισηγείται  μέχρι και το 8ο εξάμηνο ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούν οι φοιτητές να δηλώσουν να είναι 14 ενώ, από το 9ο εξάμηνο και μετά οι φοιτητές να μπορούν να δηλώσουν όσα μαθήματα οφείλουν και μέχρι 11 που δηλώνουν για πρώτη φορά. Η ανωτέρω απόφαση προτείνεται να ισχύσει έως και το τέλος του Ακαδ. Έτους 2013-2014, όποτε και θα επανεξεταστεί.

Σχετικά με το αίτημα των φοιτητών που αφορά στην θέσπιση Πτυχιακής Εξεταστικής, η ΕΠΣ εισηγείται όσοι φοιτητές μετά το τέλος κάθε εξεταστικής περιόδου οφείλουν μάθημα και έχουν καταθέσει την Διπλωματική τους Εργασία και έχουν λάβει βαθμό στο μάθημα “Θέμα Μελέτης και Σχεδίασης Πλοίου Ι” να μπορούν με αίτησή τους προς την ΕΠΣ να ζητούν εξέταση στο εκάστοτε μάθημα. Η ΕΠΣ αναλαμβάνει την προώθηση της αίτησης στον αρμόδιο Διδάσκοντα.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν οι:
  •    Καθηγητής Γ. Τζαμπίρας
  •   Καθηγητής Γ. Ζαραφωνίτης
  •   Καθηγητής Ν. Κυρτάτος
  •   Καθηγητής Μ. Σαμουηλίδης (Συγκαλών)
  •   εκ μέρους των φοιτητών ο κ. Ράμμος Δημήτρης
  •   και  εκ μέρους της Γραμματείας η  κα. Έφη Μητροπούλου



Για την Επιτροπή Προπτυχιακών
Μ.Σ. Σαμουηλίδης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ποιός εκφυλίζει τις συνελεύσεις και γιατί?



Η προηγούμενη γενική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από στάσεις και επιλογές πολιτικών χώρων που κεντρίζουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον μας για τις πραγματικές επιδιώξεις που βρίσκονται πίσω από την ρητορεία των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη σχολή μας και ευρύτερα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι λογικό να παραξένεψε πολλούς η λυσσαλέα άρνηση από πλευράς ΔΑΠ-ΠΑΣΠ της πρότασης του σχήματος έτσι ώστε η συνέλευση καθηγητών και εκπροσώπων φοιτητών να είναι ανοιχτή για το σύνολο των φοιτητών. Επίσης ζήτημα που η λύση του θα απαιτούσε ψυχίατρο διεθνούς βεληνεκούς αποτελεί και η αποχώρηση της ΔΑΠ από τη συνέλευση, ενώ μερικά λεπτά πριν κατηγορούσε τους πάντες ότι εκφυλίζουν την διαδικασία της γενικής συνέλευσης. Με βάση τα παραπάνω αλλά και όσα ειπώθηκαν μέσα στη συνέλευση, είναι αναγκαίο να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...


Γιατί έγινε η γενική συνέλευση την προηγούμενη παρασκευή??
Την περασμένη Τρίτη 27/11 είχε καλεστεί από την πρυτανεία πρυτανικό συμβούλιο για να ορίσει τις ημερομηνίες των εκλογών των συμβουλίων διοίκησης. Το εν λόγω πρυτανικό δεν κατάφερε για 9η φορά να συνεδριάσει λόγω της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας των φοιτητών στην πρυτανεία. Παρόλα αυτά, πιο αργά την ίδια μέρα, ο πρύτανης κρυφά και κόντρα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα προκήρυξε σε μυστική σύναξη του πρυτανικού συμβουλίου εκλογές για τη Δευτέρα 3/12. Στη βάση αυτής της πραξικοπηματικής ενέργειας, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε γενική συνέλευση την Παρασκευή, ούτως ώστε ο φοιτητικός σύλλογος Ναυπηγών να συζητήσει και να αποφασίσει τις δράσεις του απέναντι στην παράνομη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου να εφαρμόσει το νόμο και να συμπορευτεί με τη λαομίσητη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος της γενικής συνέλευσης! Όταν προκύπτει, δηλαδή, ένα ζήτημα που πλήττει άμεσα τους φοιτητές, οι ίδιοι να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συζητάνε και να δρούνε συλλογικά και όχι μέσω διαφόρων πεφωτισμένων αντιπροσώπων. Αυτός είναι σε τελική ανάλυση ο τρόπος  που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, είτε αφορούν κάτι επιμέρους (π.χ. εξασφάλιση ανθρώπινης εξεταστικής, κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, απαίτηση δωρεάν βιβλίων κλπ.), είτε κάτι συνολικότερο (μπλοκάρισμα νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και της διάλυσης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου).

Τελικά τι συνέβη στη συνέλευση??
 Αρχικά, το ζήτημα των εκλογών των συμβουλίων διοίκησης στο ΕΜΠ δεν ήταν επαρκές, για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για τη διεξαγωγή συνέλευσης και για αυτό επικαλέστηκε την ύπαρξη οριακής απαρτίας στη συνέλευση για να την ακυρώσει, προτείνοντας μάλιστα να γίνει διοικητικό συμβούλιο των αντιπροσώπων των φοιτητών αντί για συνέλευση(!), όταν είδε όμως ότι ο κόσμος είχε έρθει για να πάρει απόφαση για τα ζητήματα σχολής και τις εκλογές των συμβουλίων αποχώρησε. Ας δούμε τα ζητήματα που ανέκυψαν όμως πιο συγκεκριμένα:
 Ζήτημα 1ο  ΑΠΑΡΤΙΑ: η απαρτία της συνέλευσης ορίζεται από το 1/5 των ψηφισάντων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, άρα για μας είναι 44 άτομα.