Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ

     Ήδη από τις αρχές Αυγούστου το Υπουργείο Παιδείας και ο Λοβέρδος ξεκίνησαν ένα συντονισμένο βομβαρδισμό δηλώσεων για το ζήτημα των «λιμναζόντων» φοιτητών, όπως αρέσκονται να τους χαρακτηρίζουν. Δηλώσεις που ενώ αρχικά διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν διαγραφές πριν από την ψήφιση των Οργανισμών των ιδρυμάτων, στη συνέχεια μετατράπηκαν σε απειλές για διαγραφές 180.000 φοιτητών μέχρι την 1η Σεπτέμβρη και τελικά κατέληξαν μέσα από την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» να διαχωρίσουν τους υπό διαγραφή φοιτητές σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» για να μειώσουν τις αντιδράσεις. Αυτή η κατάσταση που στερεί από φοιτητές το πτυχίο τους, νομιμοποιεί το μέτρο αυτό και προετοιμάζει την εφαρμογή των διαγραφών και στα ν+2 χρόνια. Απέναντι σε αυτό, πρέπει σαν φοιτητικός σύλλογος να αποτρέψουμε αρχικά την διαγραφή των συναδέλφων μας με κάθε τρόπο (με καταλήψεις στο γραφείο του κοσμήτορα, την πρυτανεία ενδεχομένως ακόμα και στην γραμματεία) κατά την διάρκεια της εξεταστικής και να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα για την ολική ανατροπή του μέτρου των διαγραφών.

Ποια είναι τα επιχειρήματα του Υπουργείου; Και ποια η πραγματικότητα;;;

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα επιχειρήματα του Υπουργείου γύρω από την αναγκαιότητα να υπάρξουν διαγραφές, ως εξής: 
1) οι συγκεκριμένοι φοιτητές επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα, επομένως το κράτος και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο,   
2) προβλήματα γραφειοκρατίας μέσα στα ιδρύματα, επομένως πρέπει να μπει μία τάξη στις λίστες των φοιτητών, 
3) αλλοίωση των πραγματικών ποσοστών φοιτητών/καθηγητών και φοιτητών/εργαζομένων με αποτέλεσμα το ίδρυμα να δυσκολεύεται να ανέβει στις παγκόσμιες κατατάξεις και να προσελκύσει οικονομικά κεφάλαια. 
Πρώτον, είναι ευρέως γνωστό, από τον οποιοδήποτε έχει σχέση με το πανεπιστήμιο, ότι ένας φοιτητής που τελειώνει την κανονική περίοδο φοίτησης, σταματάει να δικαιούται τις φοιτητικές παροχές όπως πάσο, σίτιση και στέγαση, μην επιβαρύνοντας πλέον με κανέναν τρόπο πέρα από μερικά bytes στον υπολογιστή και κάποιες κόλλες χαρτί όταν εξετάζεται. 
Δεύτερον, είναι τουλάχιστον αστείο, το υπουργείο να επικαλείται γραφειοκρατικά προβλήματα από την ύπαρξη μερικών ακόμα ονομάτων σε ένα υπολογιστή (λες και είμαστε στο 1950!!).

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Περί «λιμναζόντων», «αιωνίων», και άλλα συναφή…

              Τέλος καλοκαιριού, περίοδος που θα περίμενε κανείς να είμαστε ξεκούραστοι και ξένοιαστοι, ακόμα και αν έρχεται εξεταστική σε λίγες μόλις μέρες, Tο Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός έχουν διαφορετική άποψη ωστόσο, καθώς από τις αρχές Αυγούστου ξεκίνησαν ένα συντονισμένο βομβαρδισμό δηλώσεων για το ζήτημα των «λιμναζόντων» φοιτητών, όπως αρέσκονται να τους χαρακτηρίζουν. Δηλώσεις που ενώ αρχικά καθησύχαζαν και διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν διαγραφές πριν από την ψήφιση των Οργανισμών των ιδρυμάτων και φυσικά «ειδική» μεταχείριση για τους «ενεργούς» φοιτητές, κατέληξαν τις τελευταίες μέρες να μιλάνε για «εξευτελιστική κατάσταση» (λόγια του Υπουργείου), και ότι οι 180000 «λιμνάζοντες» θα διαγραφούν πριν ακόμη μπει ο Σεπτέμβρης.
Ποια είναι τα επιχειρήματα του Υπουργείου;;
              Με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις του Υπουργείο πάνω στο ζήτημα της αναγκαιότητας να υπάρξουν διαγραφές, μπορούμε να συνοψίσουμε τα εξής επιχειρήματα: 1) οι συγκεκριμένοι φοιτητές επιβαρύνουν οικονομικά τα ιδρύματα, επομένως το κράτος και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.   2) Προβλήματα γραφειοκρατίας μέσα στα ιδρύματα, επομένως πρέπει να μπει μία τάξη στις λίστες των φοιτητών 3) Αλλοίωση των πραγματικών λόγων φοιτητή/καθηγητή και εργαζόμενου με αποτέλεσμα είτε να μην έχουμε καλή εικόνα για την ποιότητα σπουδών των πανεπιστημίων είτε ( σύμφωνα και με τις νέες ρυθμίσεις που στραγγαλίζουν οικονομικά τα πανεπιστήμια και τα ωθούν στην κατά βάση ιδιωτική χρηματοδότηση) το ίδρυμα να δυσκολεύεται να ανέβει στις παγκόσμιες κατατάξεις και να προσελκύσει οικονομικά κεφάλαια.  
Καιρός για ορισμένες διευκρινίσεις
         Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε συνοπτικά και συνολικά στα επιχειρήματα του Υπουργείου καθώς ο παιδιαρίστικος χαραχτήρας τους δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε περεταίρω. Είναι ευρέως γνωστό, από τον οποιοδήποτε έχει σχέση με το πανεπιστήμιο, ότι ένας φοιτητής που τελειώνει την κανονική περίοδο φοίτησης, σταματάει να δικαιούται τις φοιτητικές παροχές όπως πάσο, σίτιση και στέγαση, μην επιβαρύνοντας πλέον με κανέναν τρόπο πέρα από μερικά bytes  στον υπολογιστή και κάποιες κόλλες χαρτί όταν εξετάζεται. Εκτός και αν το υπουργείο δεν κατέχει την έννοια του ηλεκτρονικού υπολογιστή μάλλον μας εμπαίζει λέγοντας ότι δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα η ύπαρξη μερικών ακόμα ονομάτων (με συνήθως ελάχιστες απαιτήσεις από τις γραμματείες των σχολών τους) στο φοιτητολόγιο (που φυσικά είναι ηλεκτρονικό). Τέλος, πέρα από το γεγονός ότι στους λόγους φοιτητή/ καθηγητή τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια αναφέρουν τους μέχρι και ν+2 έτη φοιτητές, η αδυναμία των πανεπιστημίων να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τους συγκεκριμένους φοιτητές άλλα μάλλον με την τεράστια υποχρηματοδότηση (της τάξης του 70%)