Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΦΙΛΗ – ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ… Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι?


Την Τρίτη έχουμε Γενική Συνέλευση? Οι πρωτοετείς θα πούνε «Τι είναι πάλι τούτο?», οι μεγαλύτεροι «Τι έγινε τώρα?». Εμείς θα πούμε ότι μετά από ένα πύρινο καλοκαίρι πολιτικών εξελίξεων, όπως σηματοδότησε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στη συνέχεια η υπογραφή του 3ου μνημονίου, βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς η οποία βρίσκει τους φοιτητές αντιμέτωπους με μία πληθώρα ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους και συνολικά το φοιτητικό κίνημα. Η απόσυρση του νόμου Μπαλτά, η συγκρότηση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια, τα πρώτα εμφανή προβλήματα από την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τα νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα και οι επιπτώσεις τους στην παιδεία αλλά και στις οικογένειες μας , καθώς και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την σχολή μας είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται ο φοιτητικός μας σύλλογος να συζητήσει και να αποφασίσει την δράση του μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες μία εκ των οποίων είναι και η Γενική Συνέλευση.  



Νομοσχέδιο Φίλη την άνοιξη για τα πανεπιστήμια

     Ο νέος Υπ. Παιδείας Φίλης πιστός στην γραμμή ενσωμάτωσης και υποχώρησης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης φρόντισε να «υποκύψει» στις διαρκείς πιέσεις μιας μερίδας αντιδραστικών καθηγητών, των κυρίαρχων ΜΜΕ καθώς και πολιτικών στελεχών όλων των μνημονιακών κομμάτων (πρωτοβουλία Όχι Μπαλτάς στην Παιδεία), προχωρώντας στην απόσυρση του νόμου Μπαλτά. Τι ακριβώς προέβλεπε όμως αυτός ο περιβόητος νομός? Αρχικά, προβλεπόταν η άρση του μέτρου των διαγραφών φοιτητών, ενώ δινόταν παράταση φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, πάσο) από τα ν+2 χρόνια φοίτησης στα 2ν. Ακόμα, καταργούνταν τα αυταρχικά όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων, τα λεγόμενα Συμβούλια Ιδρύματος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρεμβαίνουν και να έχουν λόγο στις αποφάσεις των πανεπιστήμιων, πράγμα που είχε καταργήσει παλιότερα ο νόμος Διαμαντοπούλου. Ασφαλώς, στο παραπάνω νομοσχέδιο υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και οριοθετήσεις, όπως το γεγονός ότι δεν αμφισβητούταν οι κυρίαρχες πτυχές της αναδιάρθρωσης που προωθούσαν προηγούμενοι νόμοι όπως η εισαγωγή πιστωτικών μονάδων και η διάσπαση πτυχίων, ενώ εμφανείς ασάφειες υπήρχαν και γύρω από το ζήτημα του ασύλου και τις δυνατότητες παρέμβασης της αστυνομίας. Ωστόσο , τα παραπάνω μέτρα συνέτειναν στη δημιουργία ενός λιγότερο εντατικοποιημένου, αυταρχικού αλλά και περισσότερο δημοκρατικού πανεπιστημίου και ακριβώς στην βάση αυτή είναι απαραίτητο να απαιτήσουμε να μην υπάρξει νέος νόμος που να αμφισβητεί τα κεκτημένα του νόμου Μπαλτά,  που ως ένα πρώτο βήμα, ανατάσσοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση του φοιτητικού κινήματος, θα οδηγήσει σε νέους, εντονότερους αγώνες μέχρι την ουσιαστική κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου, ενάντια στην διάσπαση πτυχίων, την υποχρηματοδότηση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας…

Προαπαιτούμενα Μέτρα - Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη

     Η συνεπής μνημονιακή διολίσθηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την ψήφιση, χωρίς καμία χρονοτριβή, των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου 90 δις που έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσβάσταχτο, υπέρογκο δημόσιο χρέος, φέρνει την κοινωνία απέναντι σε μία νέα καταιγίδα βάρβαρων μέτρων που είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν δραματικά της ζωές όλων μας. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας , η αύξηση του ΦΠΑ , οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με τις περικοπές συντάξεων  και την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης είναι ενδεικτικά κάποια από τα σκληρά μέτρα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι τον επερχόμενο χειμώνα και ψηφίστηκαν με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν επιπλέον περικοπές που προβλέπονται από τον νέο προϋπολογισμό για την ήδη «τσεκουρωμένη»  χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που συντελεί σε περικοπές στην φοιτητική μέριμνα αλλά και σε γενικότερη αδυναμία λειτουργίας τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τις πρυτανείας του ΑΠΘ που αναφέρει ότι η επιβολή διδάκτρων ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή λύση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης ή ακόμα και της Νομικής Σχολής Αθηνών για δίδακτρα στο μεταπτυχιακό! Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί με μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, όπως στην πανελλαδική Γενική Απεργία της 12 Νοέμβρη, όπου σαν νεολαία μαζί με εργαζόμενους και ανέργους θα πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην περαιτέρω οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση, θα βάλουμε ένα φρένο στα νέα μέτρα και στην απώλεια κεκτημένων ολόκληρων αιώνων.



Μερικά λόγια για τα ζητήματα της σχολής μας

     Υπάρχουν μια σειρά από καίρια ζητήματα στη σχολή μας που δυσκολεύουν και επιβαρύνουν τη φοίτηση μας και επιβάλλονται με αυταρχικό τρόπο από τους καθηγητές. Πιο συγκεκριμένα, ο θεσμός των προαπαιτούμενων-αλυσίδων, τα οποία μόνο εμείς έχουμε σαν σχολή στο ΕΜΠ, που ως μέτρο δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, καθυστερούν αδικαιολόγητα τις σπουδές μας και δρουν τιμωριτικά, καθώς στερούν από τον φοιτητή την δυνατότητα να εξετασθεί σε μεγαλύτερο όγκο μαθημάτων αν τυχόν παρεκκλίνει από το ασφυκτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής θέτοντας τον δικό του προγραμματισμό. Η κατάργηση τους αποτελεί πάγια, διαχρονική διεκδίκηση του φοιτητικού συλλόγου Ναυπηγών που με περισσότερες από 30 αποφάσεις γενικών συνελεύσεων καθώς, καθώς και την συλλογή 270 ονομαστικών υπογραφών έχει απαιτήσει την άμεση κατάργηση τους. Την προηγούμενη χρόνια μάλιστα ο φοιτητικός μας σύλλογος μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις του, κατάφερε να ανοίξει τη συζήτηση αναθεώρησης/κατάργησης κάποιων από αυτά από την πλευρά των καθηγητών γεγονός που αναδεικνύει από την μία ότι οι συλλογικοί μας αγώνες μπορούν να πετύχουν σημαντικές νίκες και από την άλλη την ανάγκη να τους εντείνουμε για να διασφαλίσουμε όσα συμφωνήθηκαν πέρσι, με στόχο την συνολική κατάργηση τους. Στην ίδια λογική για έναν πιο ανθρώπινο ρυθμό σπουδών, κινούμαστε  και σχετικά με την κατάργηση σε τεστάκια, προόδους που επιβάλλονται από μία σειρά καθηγητών (π.χ Υλικά Ι) που σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα και το όριο δήλωσης έχουν συντελέσει ώστε οι Ναυπηγοί να έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο αποφοίτησης στο ΕΜΠ (8,3 χρόνια!).  Επιπλέον καλούμαστε να αντιταχθούμε σε κάθε φαινόμενο καθηγητικής αυθαιρεσίας , όπως τα μαζικά κοψίματα σε μαθήματα (π.χ. τώρα στη Φυσική 2) και να απαιτήσουμε την κανονικοποιήση τους, στην οποία ως φοιτητικός σύλλογος είχαμε προχωρήσει και τις προηγούμενες χρονιές (π.χ Διαφορικές εξισώσεις πέρσι).



      Τελικά, απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα συμφέροντα μας ως φοιτητές μέσα και έξω από τη σχολή μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει νόημα να συζητήσουμε τα θέματα αυτά που μας αφορούν όλους. Μέσω από τις συλλογικές μας διαδικασίες να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα και να στείλουμε ένα μαζικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι φοιτητές δεν θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα και ένα καλύτερο αύριο, μέσα και έξω από την σχολή. Γι αυτό το λόγο,


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3/11 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Δ ΣΤΙΣ 12:30

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Ο Φ.Σ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Από την αρχή του καλοκαιριού γινόμαστε μάρτυρες μια πρωτοφανούς τραγωδίας με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να φτάσουν στην "πολιτισμένη" ευρώπη αναζητώντας κάποια ασφάλεια. Μπορεί βέβαια η ελλάδα, λόγω της γεωγραφική της θέσης ,να δέχεται ανέκαθεν κύματα μεταναστών και προσφύγων ,ωστόσο τον τελευταίο χρόνο με την άνοδο του isis η κατάσταση  έχει ξεφύγει. Αυτή η τραγωδία φανέρωσε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ένωσης και των κυβερνήσεων.   Όσοι γλύτωσαν από τον πόλεμο, τα ναυάγια, τους δουλεμπόρους, το λιμενικό.... έφτασαν στην ευρώπη για να δουν τις εδώ κυβερνήσεις στην καλύτερη  να αδιαφορούν (με πρώτη τη δική μας )και να τους στοιβάζουν σε πλατείες, είτε άλλες να τους χτυπούν στα σύνορα , να αφήνουν φασίστες να τους επιτίθενται να τους απελαύνουν και άλλα ωραία.

 Ο φοιτητικός μας σύλλογος λοιπόν, αυτή τη φορά καλείται να κάνει κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Οφείλει να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που λίγους μήνες πριν ζούσαν λίγο πολύ σαν και εμάς. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης την οποία καλούμε όλο το σύλλογο να στηρίξει ενεργά υλικά ή μη.                                                                                         

Όμως , αν και είναι άμεση ανάγκη να προσφερθούν τα απαραίτητα είδη  πρώτης ανάγκη , πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν χτυπά την ρίζα του προβλήματος. Επομένως , ο σύλλογός μας πρέπει να

παλέψει και ενάντια στις πολιτικές που γέννησαν αυτά τα προβλήματα ,που επιλέγουν να μην τα επιλύουν αλλά και να κρατάν τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων στην αθλιότητα.

Αυτό σημαίνει :  να καταργηθούν εντελώς οι συνθήκες του Δουβλίνου που τους εγκλωβίζουν στην ελλάδα και η Frontex που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στα ευρωπαϊκά  σύνορα.  Να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια για την υποδοχή, διαμονή, μεταφορά και μετεγκατάσταση των προσφύγων και  να σταματήσουν εδώ και τώρα οι στρατιωτικές ή μη ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που κατέστρεψαν αυτές τις χώρες.

                                                                                      

Τρόφιμα (εκτός αυτών που χρειάζονται ψυγείο): μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, παστέλια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια και ζυμαρικά, ατομικούς χυμούς, συμπυκνωμένα γάλατα και νερά σε ατομικές συσκευασίες • Βρεφικά είδη: γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες γιασυγκάματα • Είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντηλιακά)  • Ρούχα: αντρικά, παιδικά, γυναικεία, αδιάβροχα, παπούτσια, κάλτσες, καπέλα, μπουφάν •Υπνόσακους, σκηνές, υποστρώματα, πετσέτες και σεντόνια, κουβέρτες, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών • Φάρμακα για ενήλικες και παιδιά: 1. Αναλγητικά, αντιπυρετικά (Depon ή Panadol χάπια και σιρόπι) 2. Αντιβιοτικά (Augmentin, Ciprofloxacin, Ceclor) 3. Αντιφλεγμονώδη (π.χ. Mesulid, Voltaren) 4. Αντιδιαρροϊκά (Immodium) 5. Αντισταμινικά (π.χ. Aerius, Xozal) 6. Betadin -Fucicort cream Aerolin inhaler - salospir 7. Συμπληρώματα διατροφής -βιταμίνες 8. Γάζες, οινόπνευμα.