Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ… …ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ #NOEXPO ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ & ΕΛΛΑΔΑ!

Τα ξημερώματα της 12ης Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, η ελληνική αστυνομία εισέβαλλε αιφνιδιαστικά στα σπίτια 5 φοιτητών, στην περιοχή της Άγιας Παρασκευής, συλλαμβάνοντάς τους στη βάση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο ζητά την έκδοση τους στις ιταλικές δικαστικές αρχές. Αφορμή της έκδοσης του συγκεκριμένου εντάλματος στάθηκε μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που γίνονταν στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, την 1/5/2015 οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς, που ως σημείο αιχμής της είχε την εναντίωση στη διεξαγωγή της διεθνούς έκθεσης Expo 2015 ο χαρακτήρας της οποίας προωθεί τα συμφέροντα της παγκόσμιας αγοράς σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, όπως έχει επιβάλλει η λιτότητα και στην γειτονική χώρα. Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση και με μόνο κριτήριο την έξοδο τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο της περιοχής, οι 5 φοιτητές προσήχθησαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποία και κάθονταν. Μετά από πολύωρη κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την απαγγελία καμίας κατηγορίας με την υπόθεση να φαντάζει λήξασα. Όμως έξι μήνες αργότερα, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα και την δικαστική έρευνα σχετικά με τις συναλλαγές με την ιταλική μαφία στο πλαίσιο της Expo 2015, οι δικαστικές αρχές του Μιλάνου προχωρούν στην έκδοση του εν λόγω εντάλματος για 10 φοιτητές σε Ελλάδα και Ιταλία. Έτσι οι 5 Έλληνες φοιτητές με λευκό ποινικό μητρώο, λόγω του διαφορετικού νομικού πλαισίου της Ιταλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (αντί για πλημμέλημα που θα ήταν κάτι τέτοιο στην χώρα μας) και κινδυνεύουν ακόμα και με 10ετή φυλάκιση!
Παρατηρείται, μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά δεδομένα από την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης η χρήση του ως νομικό μέσο για την έκδοση πολιτών μιας χώρας της ΕΕ σε μια άλλη, σχετικά με ζητήματα που ανάγονται στην πολιτική δράση. Φαίνεται,  πως η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο καταστολής της πολιτικής και κινηματικής δράσης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της ελευθερίας έκφρασης και του αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό Νότο. Όταν, λοιπόν, η κινηματική δράση λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά ενάντια στις κυρίαρχες διεθνείς πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης, τα κράτη -ακόμα και σε συνεργασία μεταξύ τους-  σπεύδουν να σκληρύνουν τη στάση τους μέσω πρακτικών κατάπνιξης κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας και τρομοκράτησης που μάλιστα ξεπερνάει το εσωτερικό μιας χώρας και παράλληλα δημιουργεί μια παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες των λαών. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ενέργεια ακολουθεί γενικότερη κατεύθυνση των επιταγών της ΕΕ (άρα και του ελληνικού κράτους) για τη θέσπιση ενός σκληρότερου νομικού πλαισίου (π.χ. κουκουλονόμος, αντιτρομοκρατικοί νόμοι κτλ) στοχεύοντας στην ποινικοποίηση κάθε συλλογικού αγώνα και τελικά την εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος «τάξη και ασφάλεια».   
Γι’ αυτό και καλούμαστε να παλέψουμε ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία αλλά και για την παύση κάθε πολιτικής δίωξης τόσο αυτών όσο και των 5 Ιταλών αγωνιστών με την απόσυρση όλων των κατηγοριών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/11 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Σέκερη και Β. Σοφίας

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όταν τα αιτήματα παραμένουν ακόμη επίκαιρα…


42 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όταν νεολαία και λαός διεκδικούσαν τα αυτονόητα. 42 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια εποχή που αμφισβητείται το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων κόσμου, που τα προβλήματα στην εκπαίδευση εντείνονται και που αμφισβητείται η βούληση του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα και το βροντερό ΟΧΙ. Εμείς θεωρούμε πως η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί, απλά, μια επέτειο του μεγαλείου των αγώνων του παρελθόντος αλλά το εφαλτήριο για τη συγκρότηση των αγώνων του σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα όσο πάει δυσχερένεται και τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον καθένα. Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών σε συνάρτηση και με την υπογραφή του τελευταίου δυσχερέστερου μνημονίου από μια κυβέρνηση που υποσχόταν την ανατροπή αυτών δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση για τη νεολαία και το λαό. Το βάρος της κρίσης θα το σηκώσουν και πάλι τα κατώτερα στρώματα τη στιγμή, μάλιστα, που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 35%, και στους νέους  ξεπερνάει το 60%. Ταυτόχρονα έπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και αλλαγές σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό δημιουργώντας δυσκολίες στην ανταπόκριση των βασικών καθημερινών αναγκών, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την οικονομική δυσκαμψία. Σε αυτή την πιεσμένη καθημερινότητα η διαρκής αύξηση των φόρων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμια,ΔΕΗ και προχωρά σε ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ), είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν δυσβάσταχτους όρους για τους εργαζόμενους και τη νεολαία οδηγώντας το βιοτικό επίπεδο ακόμη πιο χαμηλά.            …θέλουμε ΨΩΜΙ!

Παράλληλα, κινήσεις παρατηρούνται και στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Ήδη το πρώτο μνημονιακό μέτρο ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια, Νηπιαγωγία, Παιδικοί Σταθμοί), ενισχύοντας έτσι το κόστος για τη μέση οικογένεια, τη στιγμή μάλιστα που τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με τα υπέρογκα ετήσια ποσά έχουν εξαιρεθεί αλλά και σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγία διώχνουν παιδιά. Η κατάσταση και στο πανεπιστήμιο, όμως, δεν είναι καλύτερη. Οικονομικά προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Επιπλέον, το νομοσχέδιο Μπαλτά, που περιείχε κάποιες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, όπως επισφράγιση της κατάργησης των διαγραφών, δημοκρατικότερες λειτουργίες στο πανεπιστήμιο κ.α. αποσύρεται, εκκινώντας μία νέα κουβέντα στη βάση των επιταγών της ΕΕ (διασπάσεις πτυχίων, αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα, διατήρηση Συμβουλίου Ιδρύματος). Τέλος, η δημιουργία ασφυκτικών προγραμμάτων σπουδών, με χαμηλά όρια δήλωσης μαθημάτων, με προαπαιτούμενα και αλυσίδες θα βάζουν τους φοιτητές σε μια κατάσταση «σφυριού και αμονιού» με πολύ συγκεκριμένες αντανακλάσεις σε ότι αφορά στα χαρακτηριστικά πειθαρχίας που αυτοί θα διαμορφώνουν προκειμένου να πάρουν το πτυχίο. …θέλουμε ΠΑΙΔΕΙΑ!

Το καλοκαίρι αυτό χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη απόφαση του ελληνικού λαού να αμφισβητήσει την ασκούμενη πολιτική, να αντιδράσει στις πιέσεις της ΕΕ και των μηχανισμών του κράτους (ΜΜΕ κ.α.) και να απαιτήσει μια διαφορετική εφαρμοζόμενη πολιτική. Παρόλα αυτά, παρά τη δεσμευτικότητα του δημοψηφίσματος και του ξεκάθαρου μηνύματος που αυτό είχε, οδηγηθήκαμε στην ψήφιση και εφαρμογή του αντιδραστικότερου 3ου μνημονίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται η απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων με τη φρακτών – φρούριων (Έβρος, Ουγγαρία), αλλά και αποφάσεων της ΕΕ (Δουβλίνο 2) που οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες πρόσφυγες… θέλουμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Εμείς είμαστε αυτοί που σαν φοιτητές τώρα αλλά και σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι αύριο πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να απαντήσουμε σθεναρά στη ζοφερή πραγματικότητα που μας έχουν ετοιμάσει σε εκπαίδευση και εργασία φωνάζοντας…

…ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ



ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11 στις 12.30 στο αμφ. Δ