Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Απόφαση ΔΣ Ναυπηγών


Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο συνεχίζει απαρέγκλιτα στον ίδιο δρόμο: τη διάλυση κάθε εργασιακού και λαϊκού δικαιώματος στη βάση των επιταγών της τρόικας(Δ.Ν.Τ.- Ε.Ε.- Ε.Κ.Τ.). Η αποπληρωμή του χρέους έχει πλέον αναγορευτεί σε υπέρτατο «εθνικό στόχο» και στη βάση αυτού προωθείται η εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, ακόμα και αν αυτή περνάει μέσα από την πιο βάρβαρη καταστολή, όπως αυτήν που εξαπέλυσαν οι ορδές του Παπουτσή, το διήμερο 28-29, ενάντια στο κίνημα των πλατειών. Νέα αντιλαϊκά μέτρα έπονται με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο, την παραπέρα παγίωση της ελαστικής εργασίας και την λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα η ανεργία έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, πλησιάζοντας αυτά των δεκαετιών που προηγηθήκαν της μεγάλης πληγής της εξωτερικής μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να μην εντάσσεται και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα παράγει τους νέους εργαζόμενους, που θα εντάσσονται μέσα σε αυτό το ακόμα πιο σκληρό, βάρβαρο και ανασφαλές εργασιακό τοπίο, χωρίς κανένα δικαίωμα. Ο νόμος Διαμαντοπούλου έρχεται να διαμορφώσει ένα σκληρά αυταρχικό περιβάλλον, διαλύοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρο ανάπτυξης των πιο προοδευτικών και δημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών.
  • Διαλύει την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων με την αντικατάσταση του ενιαίου πτυχίου με τον ατομικό φάκελο προσόντων. Εξατομικεύει τελείως τις σπουδές των φοιτητών και ωθεί τον φοιτητή σε ένα διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων και πιστωτικών μονάδων, που τελικά ποτέ τίποτε δεν θα είναι αρκετό για μια εξασφαλισμένη εργασιακή προοπτική. Με την εισαγωγή της αξιολόγησης, η ισχύς των πτυχίων θα βρίσκεται συνεχώς υπό διακύβευση, και θα συνδέεται με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας, μετατρέποντας του αποφοίτους σε ένα φθηνό ευέλικτο εργασιακό δυναμικό, που τα εργασιακά τους δικαιώματα θα εξαρτώνται από τις εκάστοτε ανάγκες του εργοδότη.
  • Πλέον υπέρ-συμβούλια διοίκησης αποτελούμενα και από εξωπανεπιστημιακούς, θα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στην τριτοβάθμια, τσακίζοντας οποιαδήποτε αντίδραση ορθωθεί. Καταργεί την συνδιοίκηση, απαγορεύοντας στο πιο ζωντανό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που θα καθορίζουν το μέλλον του.
  • Διαμορφώνει μια ασφυκτική πραγματικότητα για το φοιτητικό σώμα, θέτοντας ανώτατο όριο φοίτησης, πέραν του οποίου επέρχεται η διαγραφή, εισάγει τα προαπαιτούμενα τις αλυσίδες και ένα σύνολο ακόμα διατάξεων, με στόχο την μετατροπή της φοιτητικής νεολαίας σε ένα πειθαρχημένο σύνολο που θα ασχολείται μόνο με την περαίωση των σπουδών της και θα δέχεται αδιαμαρτύρητα την διάλυση του παρόντος της και την υποθήκευση του μέλλοντος της. Οι διαγραφές φοιτητών, η κατάργηση της εξεταστικής του Σεπτέμβρη, τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες μαθημάτων αλλά και η εισαγωγή απουσιολογίων στις διαλέξεις εντατικοποιούν την καθημερινότητα των φοιτητών, καταργούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και δημιουργούν μια ασφυκτική σχολική πραγματικότητα στην πορεία των σπουδών.
  • Καταργείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης, με την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και της καθολικής φοιτητικής μέριμνας. Παράλληλα εισάγονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην λειτουργία των ιδρυμάτων και ωθούνται στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Καταργείται το Άσυλο και πλέον τα Πανεπιστήμια γίνονται και αυτά τσιφλίκια των δυνάμεων καταστολής, αφήνοντας στην διάθεση της την δυνατότητα εισβολής σε αυτά.
Απέναντι σε αυτόν τον νόμο έκτρωμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα γίνουν ο συμπαγής τοίχος που πάνω του θα τσακιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιδραστικής μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας. Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας βρίσκεται απέναντι στο Υπουργείου. Από τα χιλιάδες μέλη της μόλις εκατό βρέθηκαν να υπογράψουν «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης» στα σχέδια του Υπουργείου, ένα κείμενο που αποτελεί το απαύγασμα της υποταγής στην διάλυση του Πανεπιστημίου και του «ακαδημαϊκού δοσιλογισμού». Για εμάς δεν νοείται λειτουργία των Πανεπιστημίων στη βάση αυτού του νόμου, που διαλύει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων, τσακίζει οποιαδήποτε εργασιακή-επαγγελματική κατοχύρωση για του αποφοίτους και καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους. Ακόμα και αν τολμήσει και ψηφίσει τον νόμο σαν τον κλέφτη μες στο καλοκαίρι με τα Πανεπιστήμια κλειστά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την δίκαιη οργή και τον ανυποχώρητο αγώνα των φοιτητών για την ανατροπή του. Ήδη το σύνολο της εκπαίδευσης στοχοποιεί την Υπουργού για τις αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες. Η σύμπλευση όλων των βαθμίδων τη εκπαίδευσης στον δρόμο του αγώνα, προδιαγράφει το τέλος των σχεδίων του Υπουργείο και το πολιτικό τέλος της Διαμαντοπούλου. Η υπουργός τόλμησε να ανοίξει πόλεμο με την φοιτητική νεολαία. Δεν έμαθε από τα λάθη της Γιαννάκου, του Αρσένη και όλων των υπόλοιπών φιλόδοξων προκατόχων της. Το φοιτητικό κίνημα θα βρεθεί ξανά στο δρόμο του αγώνα, αποτελώντας την προμετωπίδα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Τρόικα, κόντρα στην υποβάθμιση του παρόντος και του μέλλοντος των εργαζομένων και της νεολαίας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 24/8, ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΙΣ 12 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.
ΜΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!