Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Φέτος τα 'δώρα' τα φέρνει η Διαμαντοπούλου... ...αν είμαστε καλά παιδιά!

Φέτος τα 'δώρα' τα φέρνει η Διαμαντοπούλου...
...αν είμαστε καλά παιδιά!

Η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, αντιμετωπίζει ακόμη αρκετές δυσκολίες. Η εναντίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και με κυρίαρχη την άμεση αντίδραση των φοιτητών (καταλήψεις, διαδηλώσεις) μέσα στο καλοκαίρι, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι σχεδόν όλα τα ιδρύματα (με πρώτο το ΕΜΠ) αρνούνται να στείλουν στοιχεία (εκλογικούς καταλόγους) για να γίνουν οι εκλογές που θα συγκροτήσουν τα συμβούλια διοίκησης.
Τα συμβούλια αυτά θα αποτελούνται από 8 ενδοπανεπιστημιακούς, 6 εξωπανεπιστημιακούς και 1 μόνο φοιτητή! Η εισαγωγή ανθρώπων εκτός πανεπιστημίου έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Το γεγονός ότι θα εκλέγονται με κριτήρια τα οποία θα ορίζει το υπουργείο και με αδιαφανείς διαδικασίες, ουσιαστικά σημαίνει ότι θα λειτουργούν σαν διορισμένοι εγκάθετοι του υπουργείου ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι περισσότεροι, βέβαια, σύμφωνα με το υπουργείο δεν θα αποτελούν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά άτομα της αγοράς (managers). Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η σύνθεση του συμβουλίου αλλά και η δυνατότητα του να συνεδριάζει εκτός πανεπιστημίων μαζί με την κατάργηση του ασύλου έρχεται να αποκόψει τους φοιτητικούς συλλόγους από την δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις του ιδρύματος για θέματα που τους αφορούν. Τελικά τα συμβούλια έρχονται να αποτελέσουν το μοχλό εφαρμόγής του συνόλου των επιταγών του υπουργείου και της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, κόντρα στις αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αντιλαμβανόμενη τη σημασία του συμβουλίου, η υπουργός, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας, όρισε πραξικοπηματικά δικές της 5μελής επιτροπές (εφορευτικές επιτροπές για τη διεξαγωγή της ψήφοφορίας για την ανάδειξη του συμβουλίου) και μετέφερε την τελική ημερομηνία εκλογής για την ανάδειξη τους στις 25 Δεκέμβρη. Μέχρι τώρα τα ανώτερα όργανα του ιδρύματος εκλέγονταν απο την πανεπιστημιακή κοινότητα στη βάση του αυτοδιοίκητου. Χωρίς να προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι το υπάρχον σύστημα είναι το ιδανικό, θέση μας είναι ότι τα συμβούλια διοίκησης αποτελούν ένα άλμα προς τα μπρος σε μια τρομερά αντιδραστική κατεύθυνση, αυταρχικοποιώντας τη λειτουργία των ιδρυμάτων.
Το πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν στοχεύει στην προετοιμασία των αποφοίτων ώστε να ανταπεξελθουν στις ασφυκτικές ανάγκες της αγοράς εργασίας της εποχης του μνημονίου. Δηλαδη σε ένα πλαίσιο που με τρεις λέξεις μας θέλει φθηνούς υπάκοους και ευέλικτους. Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται από την διαγραφή των φοιτητών στα ν+2 χρόνια (πειθάρχηση μέσα από την πλήρη εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών), τη διάλυση των πτυχίων σε ένα άθροισμα από πιστωτικές μονάδες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα (καμία δυνατότηα συλλογικής κατοχύρωσης - ατομική διαπραγμάτευση στην εργασία), τη μετακύλιση τους κόστους σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους (βιβλία, σίτιση, στέγαση, πάσο).

Έτσι αποτελεί ιδιαίτερα κομβικό σημείο για τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα, η μάχη για να μπλοκάρισμα της εκλογής των συμβουλίων διοίκησης. Απέναντι σε αυτή την χωρίς καμία νομιμοποίηση επιθετική κίνηση του υπουργείου παιδείας, εμείς απαντάμε ότι με τους συλλογικούς μας αγώνες και με όχημα τους φοιτητικούς συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας αφαιρέσει το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή φοίτηση.
Με λίγα λόγια η δυνατότητα μας να παλεύουμε συλλογικά για θέματα όπως τα βιβλία και να νικάμε (όπως έγινε στη σχολή μας) θα είναι αν όχι αδιανόητη, πολύ πιο δύσκολη. Γι αυτό κι εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογής συμβουλίων, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να είναι εκεί για να την μπλοκάρουν.

Με αρχή τις 25 Δεκέμβρη πρέπει να κινητοποιηθούμε δυναμικά εντός των σχολών του ΕΜΠ και να απομονώσουμε αυτή τη μερίδα καθηγητών που είτε συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές, είτε θέτουν υποψηφιότητα για τα συμβούλια.
Η 5μελής επιτροπή του ΕΜΠ είναι οι:
  1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΡΥ-ΔΡΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του ΕΜΠ
  2. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του ΕΜΠ
  3. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ του ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, Ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του ΕΜΠ
  4. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΩΤΟΝΑΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του ΕΜΠ
  5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΖΕΤΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Καθηγητής του ΕΜΠ
Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!
ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


ΑΝΤΑΡΣΙΑ
Ανεξάρτητο Αριστερό Σχήμα Ναυπηγών Μηχ.Μηχ. που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ
                                                 antarsia-eaak.blogspot.com