Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ...ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Αν κάποιος θα ήθελε να περιγράψει με μια φράση αυτό το οποίο κυριαρχεί στο πανεπιστημίο, αυτό θα ηταν “υποχρηματοδότηση – περικοπές συγγραμμάτων – κλείσιμο των εστιών”. Αυτό δεν το λέμε για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα τρομοκρατίας, αλλά κυρίαρχα για να αναδείξουμε την κατεύθυνση του Υπουργείου, η οποία πάει να υλοποιήσει τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. Εδώ ένας αστερίσκος! Ένα ερώτημα το οποίο τίθεται στα φοιτητικά αμφιθέατρα και είναι λογικό να απασχολεί πλήθος φοιτητών είναι, ότι παρότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, παρόλο που το Υπουργείο θέλει να υλοποιήσει το νόμο – πλαίσιο το “Τί καταφέραμε με τις καταλήψεις;”...  Εμείς θα πούμε το απλό: το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου αργεί τόσο καθώς και ότι οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης έχουν αλλάξει ημερομηνία 4 φορές, δείχνει την αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων. Είναι κοινός τόπος λοιπόν, ότι μέσα στο πανεπιστήμιο, λόγω των καταλήψεων αυτών, αυτός ο νόμος έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας και έχει μπλοκαριστεί!
           
            Προκειμένου ο νέος νόμος να μην βρει μπροστά του αντιστάσεις, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να συγκροτηθούν όργανα με ανθρώπους-τσιράκια του, για να προβούν σε διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικές κυρώσεις όσων αντιδρούν, διευρυμένες συγχωνεύσεις σχολών και μαζικές απολύσεις εργαζομένων και καθηγητών. Επι της ουσίας δηλαδή για να εφαρμόσουν την λιτότητα και το νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια.  Αυτά τα όργανα είναι τα Συμβούλια Διοίκησης που θα απαρτίζονταιι από 8 καθηγητές(οι λιγοστοί πρόθυμοι που δεν σέβονται τις αποφάσεις των ιδρυμάτων), απο 6 εξωπανεπιστημιακούς (τα τσιράκια του κράτους που λέγαμε πριν) και έναν φοιτητή! Γίνεται φανερό ότι με την συγκρότηση αυτών των συμβουλίων κόβεται με τον πιο αντιδημοκρατικό και σαφή τρόπο η δυνατότητα των Φοιτητικών Συλλόγων των σχολών να παρεμβαίνουν στην διοίκηση των πανεπιστημίων, με στόχο την κατοχύρωση των συμφερόντων τους. Οι συνεδριάσεις θα μπορούν να γίνονται πια σε κλειστά γραφεία εκτός του πανεπιστημίου, μακρια απο τους ''θορυβώδεις'' φοιτητές αλλά και απο τις ανάγκες τους. Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο προσπαθεί απελπισμένα να γίνουν εκλογές για να συγκροτηθούν τα συμβούλια διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά ΤΕΙ οι εκλογές ακυρώνονται στη πράξη απο φοιτητές-καθηγητές-εργαζόμενους και ότι στο ΕΜΠ ο μόνος ενεργός καθηγητής που έθεσε υποψηφιότητα για την εφορευτική επιτροπή παραιτήθηκε κάτω από την πίεση των φοιτητών, μετά από μία μαζική φοιτητική παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημα του.
           
            Για εμάς αυτός είναι ο δρόμος!  Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.  Το επόμενο διάστημα και στο ΕΜΠ, όπως και σε άλλα ιδρύματα της Αθήνας και πανελλαδικά, θα πρέπει ξανά οι φοιτητές να βρίσκονται εκεί και να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου που όλα τα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν απορρίψει.  Ήδη και η παμπολυτεχνειακή συνέλευση φοιτητών – καθηγητών – εργαζομένων αποφάσισε το μπλοκάρισμα των εκλογικών διαδικασιών του ιδρύματος.Θα είμαστε όπου και να στηθούν οι κάλπες, είτε αυτό λέγεται πρυτανεία, είτε λέγεται ξενοδοχεία ΤΙΤΑΝΙΑ !!         Από εδώ και πέρα αρχίζει ο πόλεμος!  Ένας πόλεμος για το δωρεάν σύγγραμμα, την ανθρώπινη φοίτηση, το ενιαίο πτυχίο, τη δωρεάν σίτιση και στέγαση και τελικά ένας πόλεμος για μια ζωή με αξιοπρέπεια ενάντια σε αυτή την πολιτική ..Για τον λόγο αυτό, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπηγών Μηχ. Μηχ. θα πρέπει να δώσει μία απάντηση σ' όλα αυτά που μας ετοιμάζουν!                      

ΟΛΟΙ στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ Μηχ. Μηχ.
την ΤΡΙΤΗ 24/01 στις 12.30 στο αμφ.  0.15

ΑΝΤΑΡΣΙΑ
Ανεξάρτητος Αριστερός Χώρος Ναυπηγών Μηχ. Μηχ.,
                                                       που συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ.
                                                                                             antarsia-eaak.blogspot.com