Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1/12/10


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/12 ΣΤΙΣ 13,00 ΣΤΟ ΑΜΦ015
Την ερχόμενη Δευτέρα 6/11 συμπληρώνονται 2 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βράδυ Σαββάτου στα Εξάρχεια όταν ακούγεται ο πυροβολισμός από το όπλο του μπάτσου και πέφτει νεκρό το 15χρονο παιδί. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μας είναι λίγο-πολύ γνωστά(διαδηλώσεις, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και οποιασδήποτε μορφής πράξη εναντίωσης και αμφισβήτησης). Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Ως συνέπεια αυτού, βγήκαν στο προσκήνιο όλα τα καταπιεζόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας (ελαστικά αμοιβώμενοι-νέοι εργαζόμενοι, μετανάστες, φοιτητές και κυρίως μαθητές) και με μαζικό και δυναμικό τρόπο έδειξαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που δεν μας δίνει κανένα εχέγγυο για το μέλλον, μια πολιτική που τελικά καταλήγει να οπλίζει το χέρι του μπάτσου απέναντι στη νεολαία.
Δύο χρόνια μετά την κρατική δολοφονία και τη μεγάλη κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 οι συνθήκες που την προκάλεσαν δεν φαίνονται να έχουν αλλάξει και πολύ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα προωθεί την πιο βάρβαρη επίθεση τόσο σε επίπεδο εργασίας (σειρά αντεργατικών μέτρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα κάτω από τις υποδείξεις και της τρόικας ), όσο και στην εκπαίδευση όπου μια σειρά μεταρρυθμίσεων έρχονται να αλλάξουν την πραγματικότητα του πανεπιστημίου. Το κείμενο διαβούλευσης λοιπόν που κατατέθηκε, έρχεται να επαναπροσδιορίσει τόσο το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον τρόπο λειτουργίας του, όσο και τους φοιτητές – μελλοντικούς εργαζομένους που θα βγαίνουν από αυτό, ενώ κάθε έννοια δημόσιας-δωρεάν παιδείας εξαφανίζεται. Δηλαδή: 1) Μέσα από τις απουσίες, τη μείωση των εβδομάδων της εξεταστικής, τα προαπαιτούμενα, έρχεται το νομοσχέδιο να εντατικοποιήσει περισσότερο τις σπουδές μας που σε συνδυασμό με την σκλήρυνση του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων έρχονται να κάνουν τους φοιτητές πειθήνιους κ υπάκουους. 2) Με την εισαγωγή του φακέλου προσόντων και των πιστωτικών μονάδων διαλύεται κάθε έννοια πτυχίου και στην ουσία θα παίρνουμε ένα χαρτί που θα λέει ότι παρακολουθήσαμε συγκεκριμένο αριθμό ωρών μαθημάτων. Αυτό βέβαια συρρικνώνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα (που αμέσως γίνονται προσόντα) και ότι αυτά σου εξασφάλιζαν, ενώ προωθεί την εξατομίκευση άρα χτυπάει την κοινή βάση διεκδίκησης με την οποία μαζί με τους συναδέλφους μας καταφέρναμε μαζί να διασφαλίζουμε τα ενιαία δικαιώματά μας. 3) Ολόκληρο το προσχέδιο νόμου διαπνέεται από τη λογική της μείωσης των δαπανών για την παιδεία ( κουπόνι φοιτητή).
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, και ενώ μόλις ξεκίνησε ο προσχηματικός διάλογος του υπουργείου, όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να τοποθετηθούν. Από την αρχή της χρονιάς έπιασαν δουλειά και τα «παπαγαλάκια» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ κάνοντας κριτική στα πάντα… εκτώς από τα νέα μέτρα. Η ΠΑΣΠ περιορίζεται στο να λέει «άσχημα τα μέτρα αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει στο πανεπιστήμιο», άρα να τα δούμε, και την ΔΑΠ να μεταφέρει το ερώτημα μόνο γύρω από το κατάληψη ή όχι. Και οι δύο αυτές τοποθετήσεις όμως, αν και επιλέγουν διαφορετικό δρόμο και οι δύο φτάνουν στον ίδιο προορισμό… και μάλιστα στην ώρα τους! Δηλαδή στο να διατηρηθεί η ομαλότητα με κάθε κόστος στη σχολή. Είναι η τοποθέτηση που καταλήγει να λέει ότι οι φοιτητές δεν έχουν λόγο πάνω σ'αυτά που κρίνουν το παρον και το μέλλον τους και εν τέλει να παίρνουν αποφάσεις και να υλοποιούν δράσεις προασπίζοντας τα συμφέροντά τους. Μας καλούν ουσιαστικά να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που έρχεται και να μην αντιδράσουμε σε μια πραγματικότητα που φτιάχνουν για εμάς χωρίς εμάς.
Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Να προχωρήσουμε με κλιμάκωση του αγώνα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Με τις μορφές πάλης εκείνες που πραγματικά πετυχαίνουν νίκες και ασκούν τις μέγιστες πιέσεις. Με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις παλεύουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια.




ΑΝΤΑΡΣΙΑ
ανεξαρτητο αριστερο σχημα που συμμετεχει στα ΕΑΑΚ
antarsia-eaak.blogspot.com