Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ… …ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ #NOEXPO ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ & ΕΛΛΑΔΑ!

Τα ξημερώματα της 12ης Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, η ελληνική αστυνομία εισέβαλλε αιφνιδιαστικά στα σπίτια 5 φοιτητών, στην περιοχή της Άγιας Παρασκευής, συλλαμβάνοντάς τους στη βάση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο ζητά την έκδοση τους στις ιταλικές δικαστικές αρχές. Αφορμή της έκδοσης του συγκεκριμένου εντάλματος στάθηκε μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που γίνονταν στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, την 1/5/2015 οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς, που ως σημείο αιχμής της είχε την εναντίωση στη διεξαγωγή της διεθνούς έκθεσης Expo 2015 ο χαρακτήρας της οποίας προωθεί τα συμφέροντα της παγκόσμιας αγοράς σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, όπως έχει επιβάλλει η λιτότητα και στην γειτονική χώρα. Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση και με μόνο κριτήριο την έξοδο τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο της περιοχής, οι 5 φοιτητές προσήχθησαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποία και κάθονταν. Μετά από πολύωρη κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την απαγγελία καμίας κατηγορίας με την υπόθεση να φαντάζει λήξασα. Όμως έξι μήνες αργότερα, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα και την δικαστική έρευνα σχετικά με τις συναλλαγές με την ιταλική μαφία στο πλαίσιο της Expo 2015, οι δικαστικές αρχές του Μιλάνου προχωρούν στην έκδοση του εν λόγω εντάλματος για 10 φοιτητές σε Ελλάδα και Ιταλία. Έτσι οι 5 Έλληνες φοιτητές με λευκό ποινικό μητρώο, λόγω του διαφορετικού νομικού πλαισίου της Ιταλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (αντί για πλημμέλημα που θα ήταν κάτι τέτοιο στην χώρα μας) και κινδυνεύουν ακόμα και με 10ετή φυλάκιση!
Παρατηρείται, μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά δεδομένα από την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης η χρήση του ως νομικό μέσο για την έκδοση πολιτών μιας χώρας της ΕΕ σε μια άλλη, σχετικά με ζητήματα που ανάγονται στην πολιτική δράση. Φαίνεται,  πως η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο καταστολής της πολιτικής και κινηματικής δράσης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της ελευθερίας έκφρασης και του αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό Νότο. Όταν, λοιπόν, η κινηματική δράση λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά ενάντια στις κυρίαρχες διεθνείς πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης, τα κράτη -ακόμα και σε συνεργασία μεταξύ τους-  σπεύδουν να σκληρύνουν τη στάση τους μέσω πρακτικών κατάπνιξης κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας και τρομοκράτησης που μάλιστα ξεπερνάει το εσωτερικό μιας χώρας και παράλληλα δημιουργεί μια παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες των λαών. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ενέργεια ακολουθεί γενικότερη κατεύθυνση των επιταγών της ΕΕ (άρα και του ελληνικού κράτους) για τη θέσπιση ενός σκληρότερου νομικού πλαισίου (π.χ. κουκουλονόμος, αντιτρομοκρατικοί νόμοι κτλ) στοχεύοντας στην ποινικοποίηση κάθε συλλογικού αγώνα και τελικά την εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος «τάξη και ασφάλεια».   
Γι’ αυτό και καλούμαστε να παλέψουμε ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία αλλά και για την παύση κάθε πολιτικής δίωξης τόσο αυτών όσο και των 5 Ιταλών αγωνιστών με την απόσυρση όλων των κατηγοριών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/11 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Σέκερη και Β. Σοφίας

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo