Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όταν τα αιτήματα παραμένουν ακόμη επίκαιρα…


42 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όταν νεολαία και λαός διεκδικούσαν τα αυτονόητα. 42 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια εποχή που αμφισβητείται το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων κόσμου, που τα προβλήματα στην εκπαίδευση εντείνονται και που αμφισβητείται η βούληση του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα και το βροντερό ΟΧΙ. Εμείς θεωρούμε πως η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί, απλά, μια επέτειο του μεγαλείου των αγώνων του παρελθόντος αλλά το εφαλτήριο για τη συγκρότηση των αγώνων του σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα όσο πάει δυσχερένεται και τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον καθένα. Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών σε συνάρτηση και με την υπογραφή του τελευταίου δυσχερέστερου μνημονίου από μια κυβέρνηση που υποσχόταν την ανατροπή αυτών δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση για τη νεολαία και το λαό. Το βάρος της κρίσης θα το σηκώσουν και πάλι τα κατώτερα στρώματα τη στιγμή, μάλιστα, που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 35%, και στους νέους  ξεπερνάει το 60%. Ταυτόχρονα έπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και αλλαγές σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό δημιουργώντας δυσκολίες στην ανταπόκριση των βασικών καθημερινών αναγκών, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την οικονομική δυσκαμψία. Σε αυτή την πιεσμένη καθημερινότητα η διαρκής αύξηση των φόρων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμια,ΔΕΗ και προχωρά σε ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ), είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν δυσβάσταχτους όρους για τους εργαζόμενους και τη νεολαία οδηγώντας το βιοτικό επίπεδο ακόμη πιο χαμηλά.            …θέλουμε ΨΩΜΙ!

Παράλληλα, κινήσεις παρατηρούνται και στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Ήδη το πρώτο μνημονιακό μέτρο ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια, Νηπιαγωγία, Παιδικοί Σταθμοί), ενισχύοντας έτσι το κόστος για τη μέση οικογένεια, τη στιγμή μάλιστα που τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με τα υπέρογκα ετήσια ποσά έχουν εξαιρεθεί αλλά και σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγία διώχνουν παιδιά. Η κατάσταση και στο πανεπιστήμιο, όμως, δεν είναι καλύτερη. Οικονομικά προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Επιπλέον, το νομοσχέδιο Μπαλτά, που περιείχε κάποιες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, όπως επισφράγιση της κατάργησης των διαγραφών, δημοκρατικότερες λειτουργίες στο πανεπιστήμιο κ.α. αποσύρεται, εκκινώντας μία νέα κουβέντα στη βάση των επιταγών της ΕΕ (διασπάσεις πτυχίων, αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα, διατήρηση Συμβουλίου Ιδρύματος). Τέλος, η δημιουργία ασφυκτικών προγραμμάτων σπουδών, με χαμηλά όρια δήλωσης μαθημάτων, με προαπαιτούμενα και αλυσίδες θα βάζουν τους φοιτητές σε μια κατάσταση «σφυριού και αμονιού» με πολύ συγκεκριμένες αντανακλάσεις σε ότι αφορά στα χαρακτηριστικά πειθαρχίας που αυτοί θα διαμορφώνουν προκειμένου να πάρουν το πτυχίο. …θέλουμε ΠΑΙΔΕΙΑ!

Το καλοκαίρι αυτό χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη απόφαση του ελληνικού λαού να αμφισβητήσει την ασκούμενη πολιτική, να αντιδράσει στις πιέσεις της ΕΕ και των μηχανισμών του κράτους (ΜΜΕ κ.α.) και να απαιτήσει μια διαφορετική εφαρμοζόμενη πολιτική. Παρόλα αυτά, παρά τη δεσμευτικότητα του δημοψηφίσματος και του ξεκάθαρου μηνύματος που αυτό είχε, οδηγηθήκαμε στην ψήφιση και εφαρμογή του αντιδραστικότερου 3ου μνημονίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται η απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων με τη φρακτών – φρούριων (Έβρος, Ουγγαρία), αλλά και αποφάσεων της ΕΕ (Δουβλίνο 2) που οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες πρόσφυγες… θέλουμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Εμείς είμαστε αυτοί που σαν φοιτητές τώρα αλλά και σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι αύριο πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να απαντήσουμε σθεναρά στη ζοφερή πραγματικότητα που μας έχουν ετοιμάσει σε εκπαίδευση και εργασία φωνάζοντας…

…ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11 στις 12.30 στο αμφ. Δ