Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Κάλεσμα αγώνα από το Συντονιστικό κατάληψης Πολυτεχνείου Κρήτης


Την στιγμή που υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήησης των πολιτικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται τόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των καθαριστριών στο Υπ. Οικονομικών και τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ, έρχονται να περάσουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια οι εσωτερικοί κανονισμοί και οι διαγραφές 180.000 φοιτητών. Οι εσωτερικοί κανονισμοί αποτελούν στην ουσία την εφαρμογή όλων των προηγούμενων νόμων για την αντιδραστική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και ορίζονται ξεχωριστά σε κάθε ίδρυμα. Στο τέλος του 2013 εκδόθηκε ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός από το Υπουργείο Παιδείας τον οποίο κάθε ίδρυμα καλείται να διαμορφώσει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του, πάντα όμως εντός του δεσμευτικού πλαισίου των επιταγών ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα ο Εσωτερικός Κανονισμός συμπυκνώνεται στους εξής κόμβους:

 - Ορίζεται η διάσπαση του κύκλου σπουδών σε 3 + 2 χρόνια, δηλαδή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (bachelor-master), στοιχειοθετείται ο ατομικός φάκελος προσόντων, εισάγονται οι πιστωτικές μονάδες και ιδρύονται σχολές δια βίου μάθησης. - Ορίζονται πειθαρχικές διώξεις για οποιονδήποτε εμποδίσει την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, εντατικοποιείται ακόμα περισσότερο ο ρυθμός σπουδών και καθιερώνονται οι διαγραφές των φοιτητών στα ν+2 χρόνια ή μετά από πολλαπλές αποτυχίες σε ένα μάθημα. - Μετακυλείεται το κόστος σπουδών στους φοιτητές καθώς δεν ορίζονται δωρεάν συγγράμματα, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων ενώ δεν γίνεται λόγος για την φοιτητική μέριμνα (σίτιση-στέγαση-μεταφορές). - Ορίζεται η εκμετάλλευση της περιουσίας του ιδρύματος και ανοίγει στην ουσία, ο δρόμος για την διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, εισάγοντας έτσι τις επιχειρήσεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Τα παραπάνω έρχονται να διασπάσουν τα πτυχία δημιουργώντας εξειδικευμένους και ευέλικτους αποφοίτους χωρίς συλλογικά δικαιώματα, οι οποίοι θα επιδίδονται σε ένα συνεχές κυνήγι πιστωτικών μονάδων και επανακατάρτισης, να καταπνίξουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης  μέσα στα ιδρύματα και να πειθαρχήσουν τους φοιτητές μέσω της εντατικοποίησης του προγράμματος τους. Ακόμα, έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της δωρεάν παιδείας και τον αποκλεισμό πολλών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Με την άμεση εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσα σε αυτά καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.Στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Εσωτερικός Κανονισμός ήρθε να ψηφιστεί εν μέσω εξεταστικής, με τη Σύγκλητο να συνεδριάζει με κλειστές πόρτες και να καταλήγει να τον περνάει μέσω τηλεδιάσκεψης, δείχνοντας έτσι τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ως μακρύ χέρι της πολιτικής της κυβέρνησης. Την ώρα που το Συμβούλιο Διοίκησης συνεδρίαζε εν κρυπτώ για τον οργανισμό, ο Σύλλογος Φοιτητών πραγματοποίησε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις που έχουν γίνει προχωρώντας σε κατάληψη του ιδρύματος στην οποία η Πρυτανεία απάντησε με αισχρή προπαγάνδα και κλείσιμο της φοιτητικής Λέσχης, για πρώτη φορά στα χρονικά. Το συντονιστικό της επόμενης μέρας και η πορεία στην πόλη των Χανίων είχαν πρωτοφανή μαζικότητα. Εμείς, ως σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, παρά τους εκβιασμούς της Πρυτανείας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή του Οργανισμού.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους στην Ελλάδα να μπουν σε γενικές συνελεύσεις και να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις απέναντι στους Εσωτερικούς κανονισμούς και τις διαγραφές που έρχονται, να στήσουν ανάχωμα στην κυβερνητική πολιτική που διαλύει το ελληνικό πανεπιστήμιο και να μπλοκάρουν οποιαδήποτε διαδικασία ψήφισης του Εσωτερικού Κανονισμού με σκοπό τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού φοιτητικού κινήματος ενάντια τους εσωτερικούς κανονισμούς, στις διαγραφές και στην συνολικότερη πολιτική που ασκείται στη χώρα.