Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές και τα διακυβεύματα για το φοιτητικό κίνημα και την ελληνική κοινωνία..

Ενώ η χώρα οδεύει σε εκλογές με μεγάλα διακυβεύματα για τους φοιτητές και όλο τον ελληνικό λαό, γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια από τις παρατάξεις του δικομματισμού στα Πανεπιστήμια να εμφανίσουν αυτά τα ζητήματα ως κομματικά και να περιορίσουν την πολιτική συζήτηση με το πρόσχημα ότι δεν αφορούν τους φοιτητές και τα προβλή- ματά τους. Ενδεικτική είναι η στάση των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ στην τελευταία γενική συνέλευση όπου κάθε αναφορά από την πλευρά του σχήματος στην αναγκαιότητα να κινητοποιηθεί το φοιτητικό κίνημα και να πιέσει για να μην βρεί η κυβέρνηση τους 180 και να καταρρεύσει  χαρακτηριζόταν ως κομματικό ζήτημα. Αυτή η τακτική των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην πολιτικοποιηθεί η συζήτηση του φοιτητικού κινήματος και αυτό να κρατηθεί ναρκωμένο ενόψει βουλευτικών εκλογών για να αποσοβηθεί όσο είναι δυνατόν μια συγκροτημένη εκλογική κατακραυγή και αποδοκιμασία του πάλαι ποτέ ισχυρού δικομματισμού.                                              Χαρακτηριστική είναι σε αυτή την κατεύθυνση και η απαγόρευση των 18άρηδων να ψηφίσουν επειδή τάχα δεν ανανεώθηκαν έγκαιρα οι εκλογικοί κατάλογοι. Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογικό ΝΔ-ΔΑΠ και ΠΑΣΟΚ-ΠΑΣΠ να φοβούνται τους ψήφους της νεολαίας  και ιδιαίτερα των φοιτητών, αφού είναι το φοιτητικό κίνημα που συγκρούεται ανελλιπώς με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει με τον αυταρχισμό του Φορτσάκη και των ΜΑΤ το Νόμο Διαμαντοπούλου στα Πανεπιστήμια (που φέρνει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2, την διάσπαση των πτυχίων σε 3+2 χρόνια και άρα και την διάσπαση των  επαγγελματικών δικαιωμάτων και την εισαγωγή διδάκτρων στα 2 τελευταία έτη σπουδών μας).
Έτσι ενώ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ προσπαθούν να αποσιωπήσουν τον πολιτικό διάλογο για να μην εκφραστεί και εκλογικά η κατακραυγή των φοιτητών στις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ και ο Σαμαράς προβαίνουν σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού εναντίον του φοιτητικού κινήματος και κατεβάζουν επικεφαλή του ψηφοδελτίου επικρατείας τον Πρύτανη του αυταρχισμού και της βίας Φορτσάκη. Με αυτή την κίνηση πέρα από την επιβράβευση σε ένα πιστό υλοποιητή των πολιτικών της ΝΔ (μπροστάρης στην εφαρμογή με τη βία του νόμου και καταπατητής των δημοκρατικών κεκτημένων στα Πανεπιστήμια, μέλος της νομαρασκευαστικής επιτροπής του μνημονίου και διορισμένος πολυθεσίτης σε μια σειρά δήθεν ανεξάρτητους φορείς πχ ΝΕΡΙΤ) επιδιώκεται να σταλθεί και ένα μήνυμα στο φοιτητικό κίνημα ότι με τυχόν κυβέρνηση ΝΔ θα σαρωθούν βίαια όλες οι κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και θα υλοποιηθούν ακάθεκτα οι διαγραφές των φοιτητών και ο νόμος. Μήνυμα στέλνεται όμως και σε όλο το λαό με την επιλογή Φορτσάκη ότι η λιτότητα και τα μνημόνια θα επιβληθούν την επόμενη μέρα με ακόμα πιο πολύ αυταρχισμό και σιδερένια πυγμή..

  Ψήφος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΧΑ και στους λοιπούς μνημονιακούς, σημαίνει λιτότητα χωρίς τέλος..
Η επιμονή της τρόικα σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο που συνδυάστηκαν με την τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια μετά τα πρόσφατα μέτρα (υπερφορολόγηση-ΕΝΦΙΑ, προετοιμασία για νέες απολύσεις στο δημόσιο με την «αξιολόγηση) έκαναν αδύνατη την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας και την παράταση του βίου της λαομίσητης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Πρέπει να είναι σαφές ότι τυχόν νέα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα σημάνει άμεσα νέο μνημόνια και νέα μέτρα όπως αυτά φανερώθηκαν από το mail  μεταξύ υπουργού οικονομικών και τρόικας (αύξηση φορολογίας ακόμα και στα φάρμακα, κατάσχεση καταθέσεων άμεσα από τις τράπεζες για οφειλές, μείωση συντάξεων και αύξηση χρόνων συνταξιοδότησης, κατάργηση απεργιών και άλλα πολλά). Είναι λοιπόν καθαρό ότι όχι απλά δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ του περίφημου success story, αλλά η πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτριά στην ανεργία, στις μειώσεις μισθών, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, την διάλυση υγείας και παιδείας και την φτωχοποίηση θα συνεχισθεί ακάθεκτη και χωρίς παραχωρήσεις.  
Φυσικά αν και αυτή η πολιτική υποδεικνύεται από τις ξένες ελιτ που εκφράζονται μέσα από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που δεν αφήνουν περιθώριο για άλλη πολιτική, αυτή υποστηρίζεται ενεργά και από τις ντόπιες οικονομικές ελιτ που θέλουν να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κατά την διάρκεια της κρίσης οι οικονομικές ελιτ στην Ελλάδα συσσώρευσαν ακόμα μεγαλύτερο πλούτο και το 1% των πιο πλούσιων Ελλήνων κατέχει το 56% του συνολικού πλούτου.
Υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρώ?
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού που ενορχηστρώνεται από κοινού από οικονομικές ελιτ, ΜΜΕ και κόμματα του μνημονιακού τόξου. Το επιχείρημα είναι ότι ακόμα και η μνημονιακή λαίλαπα είναι καλύτερη από τυχόν σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την λιτότητα που αυτή επιτάσσει, ότι καλύτερα να κάτσουμε ήσυχα γιατί τυχόν διαγραφή του χρέους και μονομερείς ενέργειες σημαίνουν ολοκληρωτική χρεοκοπία ενώ ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα έχει ανάλογες επιπτώσεις με πυρηνική καταστροφή.
                Απέναντι σε αυτή την καταστροφολογία που θέλει να αξιοποιήσει τον φόβο του κόσμου για να συνεχισθεί η ίδια πολιτική, η αριστερά παρουσιάζε- ται φοβική και αμήχανη.  Είτε επιλέγει να ανάγει όλα τα ζητήματα στην κομματική ενδυνάμωση του ΚΚΕ και στο απώτερο μέλλον της λαϊκής εξουσίας είτε αφού ξορκίζει τις μονομερείς ενέργειες όπως ο Σύριζα να προτείνει μη ρεαλιστικά μέτρα άμεσης ανακούφισης του ελληνικού λαού που εξαρτούν την χρηματοδότηση τους από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ, ενώ θα μπορούσαν να βασίζονται σε χρήματα που θα αποδεσμεύονταν από την μονομερή άρνηση πληρωμής του χρέους και την διαγραφή του.
                Από την άλλη η συζήτηση γύρω από τη δήθεν καταστροφική επιλογή να βγούμε από το ευρώ με το περίφημο GREXIT που διακινήται από τον συστημικό συρφετό, θέλουν να καταστήσουν την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής επικίνδυνη στα μάτια του λαού και να δεσμεύσουν και την αριστερά σε αυτή την κατεύθυνση. Γίνεται μια προσπάθεια δηλαδή να αντιστραφεί πλήρως η πραγματικότητα της σημασίας του ευρώ και της ευρωζώνης στην όξυνση της σημερινής κρίσης. Ωστόσο δεν γίνεται να κρυφτεί ότι με το ευρώ διαλύθηκε η γεωργική και παραγωγική βάση της χώρας αφού καταργήθηκε η δυνατότητα δασμολογικής προστασίας και ταυτόχρονα η νομισματική ενοποίηση ευνοούσε περισσότερο τις οικονομικές ελιτ του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας που ήταν πιο ανταγωνιστικές ενώ οι χώρες του Νότου μπήκαν σε ένα σπιραλ συσσώρευσης υπέρογκων χρεών. Επίσης δεν γίνεται να κρυφτεί ότι αφού το ευρώ αντικατέστησε τα επιμέρους νομίσματα και την δυνατότητα υποτιμήσεων αποτέλεσε το βασικό εργαλείο ώστε ο μόνος τρόπος να υπάρχει μια οικονομία στην ευρωζώνη να είναι οι μειώσεις μισθών. Δηλαδή το ευρώ ωφέλησε όλες τις οικονομικές ελιτ των χωρών της Ευρώπης σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως τις πιο δυνατές από αυτές τις ελιτ στον ευρωπαϊκό Βορρά.
                Απέναντι στα παραπάνω δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες, η άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής για να ξανακερδίσει ο λαός αυτά που έχασε αναγκαστικά περνάει από μονομερείς ενέργειες: από την παύση πληρωμών και την διαγραφή του χρέους για να χρηματοδοτηθούν αυξήσεις σε μισθούς-υγεία-εκπαίδευση, η κλιμακωτή φορολόγηση με έμφαση στο μεγάλο πλούτο, η έξοδος από το ευρώ για να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε χρέος και για να μπορέσει ο λαός να πάρει ανάσα από την λιτότητα και την εποπτεία της ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων για να μπορέσει να αρθρωθεί μια φιλολαϊκή πολιτική. Είναι κρίσιμο λοιπόν αυτό το αναγκαίο πρόγραμμα να παλευτεί μετωπικά και να στηριχθεί πλατιά ώστε οι ελπίδες για μια αλλαγή πολιτικής να μην περιοριστούν σε ένα πιο ήπιο μνημόνιο. Επίσης πολύ κρίσιμο είναι το φοιτητικό κίνημα να προετοιμάζεται για να πιέσει για να ανοίξει ένας τέτοιος δρόμος, πρώτος σταθμός σε αυτή την αναγκαία δράση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι το ξήλωμα του νόμου Διαμαντοπούλου, των διαγραφών και της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων την επόμενη μέρα των εκλογών.
ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και λοιπά μνημονιακά απολειφάδια
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΧΡΕΟΣ-ΕΥΡΩ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ