Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Όταν λοιπόν πέφτουν οι μάσκες…

Εδώ και έξι μήνες ο πιο αντιδραστικός πρύτανης όλων των εποχών, αυτός που επιτέθηκε με πρωτοφανή τρόπο στους φοιτητές και στα δικαιώματά τους, αυτός που προσπάθησε να φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης που εμφανιζόταν ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου, αυτός που προσπάθησε να στοχοποιήσει την ελεύθερη έκφραση στο πανεπιστήμιο με ΜΑΤ και χημικά έξω από το ίδρυμα που "πρυτανεύει", ο Θοδωρής ο Φορτσάκης, προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα τα παραπάνω ήταν η αντικειμενική πραγματικότητα που θα έπρεπε να ισχύει στα ελληνικά πανεπιστήμια και ότι ήταν ανεξάρτητη, καθαρά «ακαδημαϊκή» λογική μακριά από οποιαδήποτε πολιτική θέση.

Ποιος είναι όμως ο Θεόδωρος Φορτσάκης;

Ø  Ως πρωτοπόρος της αντιδραστικής - αυταρχικής σκέψης θεωρούσε πως η ιδιωτική αστυνομία και οι εταιρίες security είναι αυτές που θα πρέπει να επιβλέπουν την πρόσβαση στα ιδρύματα ελέγχοντας τις ταυτότητες των φοιτητών, ενώ όταν οι φοιτητές αντιδρούσαν σε αυτόν τον έλεγχο στις εισόδους ανέθεσε σε αστυνομία και ΜΑΤ να δείρουν φοιτητές που ήθελαν να μπουν.
Ø  Ο πρώτος πρύτανης που σαν "υπέρμαχος της τάξης και της ασφάλειας" έβαλε λουκέτο στη Νομική σχολή τέσσερις μέρες πριν την επέτειο της 17 Νοέμβρη εμποδίζοντας τους φοιτητές να μπουν στη σχολή τους, με 2 τραυματίες στο νοσοκομείο.
Ø  Ο πρώτος που αποφάσισε να κάνει σύγκλητο εκτός του ιδρύματος (ημέρα πανεργατικής απεργίας) και υπό την προστασία των ΜΑΤ προκειμένου να μην παρευρίσκονται αυτές οι επικίνδυνες αριστερές "μειοψηφίες" αλλά και κανένας φοιτητής έτσι ώστε να μην του χαλάσουν το σκηνικό.
Ø  Έκανε λόγο για ολοκληρωτική διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών τους συνελεύσεων (που τόσο πολύ τον ενοχλούν) εισάγοντας τη λογική των ηλεκτρονικών "δημοψηφισμάτων" θέλοντας τελικά να αποστειρώσει τις σχολές από κάθε συλλογική διαδικασία, κάθε μορφή πολιτικού διαλόγου και πολιτικοποίησης των φοιτητών.
Πραγματικά υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να πιστέψουν να πιστέψουν πως όλα όσα έχει κάνει ο Φορτσάκης αυτούς τους έξι μήνες είναι εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση??
Αν μπορεί κάποιος να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Φορτσάκης είναι μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής όλων των μνημονίων, και είναι διορισμένος πολυθεσίτης στο ΤΑΙΠΕΔ, στη ΝΕΡΙΤ και αλλού, σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε αυτές τις εκλογές εκφράζει ξεκάθαρα την πολιτική του τοποθέτηση.
Ο δήθεν ανεξάρτητος Φορτσάκης αυτή τη στιγμή επιβραβεύεται από την κυβέρνηση Σαμαρά για τις ενέργειές του και είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Άρα γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι όλα τα παραπάνω που έχει κάνει ο Φορτσάκης για τα πανεπιστήμια δεν είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που πρέπει υποστούμε στο εσωτερικό των πανεπιστημίων αλλά είναι τα πανεπιστήμια που θέλουν να δημιουργήσουν στο μνημονιακό φόντο της ανέχειας και της εξαθλίωσης, της κοινωνικής καταστολής και της λιτότητας που έρχεται να υλοποιήσει μία πιθανή συνέχιση των μνημονιακών κυβερνήσεων με φόντο πάντα τις επερχόμενες εκλογές.

Στη μάχη της γενιάς μας, απέναντι σε εγκάθετους και υπουργείο, θα βγούμε νικητές…