Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

Τέλη Οκτώβρη 2014 : Ο Φοιτητικός Σύλλογος μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον κοσμήτορα της σχολής καταθέτει το αίτημα του για οριστική και πλήρη κατάργηση των προαπαιτούμενων μαθημάτων, όπως είχε γίνει και πέρσι.   Ύστερα από κι άλλες παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στην Γενική συνέλευση Τμήματος και έντονο διάλογο με τους καθηγητές αποφασίζεται ότι  το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή προπτυχιακών σπουδών.
 Μέσα Δεκέμβρη 2014: Πραγματοποιείτε επιτροπή προπτυχιακών σπουδών όπου ο φοιτητικός σύλλογος καταθέτει:
·         Πάνω από 30 αποφάσεις γενικών συνελεύσεων από το 2011 που ζητά την κατάργηση των προαπαιτούμενων με 6 από αυτές να είναι του ίδιου έτους.
·         Πάνω από 270 ονομαστικές υπογραφές φοιτητών της σχολής που ζητούν την πλήρη κατάργηση τους
·         Στατιστικά στοιχεία (κριτήριο που θέσαμε ενιαία με τους καθηγητές τον Οκτώβρη) όπου υπαρκτό ποσοστό φοιτητών (σε διάφορα μαθήματα μεγάλο) πού έδιναν πέρσι κάποιο μάθημα χωρίς να έχουν την αντίστοιχη προαπαίτηση, τελικά μπόρεσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο μάθημα.
Η απάντηση από πλευράς του κοσμήτορα της σχολής στην επιτροπή ήταν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες ακόμα στους Ναυπηγούς. Άρα συνέχισης της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ και διερεύνηση μέσω διαλόγου μέσα από τους τομείς και νέα επιτροπή προπτυχιακών.
Δευτέρα 23/03/2015: Πραγματοποιείτε ξανά επιτροπή προπτυχιακών οπού συζητά ξανά το ζήτημα των προαπαιτούμενων μετά το διάλογο με τους καθηγητές και τους τομείς που έχουν μαθήματα με προαπαιτήσεις. Η απάντηση  ΟΛΩΝ αυτών των καθηγητών ήταν εφαρμογή των προαπαίτησεών και η πρόταση του Τομέα Θαλάσσιων Κατασκευών ήταν προσθήκη άλλων 3 ( για την Στατική Ναυπηγικών Κατασκευών και την Ναυπηγική Τεχνολογία το Παραμορφώσιμο Ι και για τις Συγκολλήσεις  τα Υλικά Ι). Επί της ουσίας δεν συζητήσαμε την κατάργηση τους αλλά την προσθήκη κι άλλων!!!

Τρίτη 24/03/2015 : Ύστερα από μια μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας στην Γενική συνέλευση Τμήματος ζητήσαμε την δημόσια τοποθέτηση των καθηγητών για το ζήτημα και πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις η απάντηση ήταν η εφαρμογή τους, είτε η μετάθεσε του ζητήματος στο αόριστο μέλλον.

·         Είμαστε μια σχολή με μέσο αποφοίτηση στα 8,3 χρόνια και το μικρότερο μέσο όρο βαθμό πτυχίου σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης που όλοι μας θέλουμε να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται
·         Είμαστε η μοναδική σχολή στο ΕΜΠ με προαπαιτούμενα μαθήματα.
·          Το επιχείρημα της ακαδημαϊκότητας που υιοθετεί μερίδα καθηγητών καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα (στατιστικά στοιχεία) αφού το κομμάτι της ύλης που υποτίθεται πρέπει να γνωρίζεις αναγκάζεσαι να το διαβάσεις μόνος για να ανταποκριθείς στο επόμενο μάθημα

Επιλέξαμε το διάλογο και ένα πιο ήπιο τρόπο διεκδίκησης με τους καθηγητές εδώ και 5 μήνες για το ζήτημα των προαπαιτουμένων. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ! Η κατεύθυνση τους που είδαμε στην πράξη  δεν είναι η διερεύνηση του ζητήματος και η κατάργησή τους, αλλά η εφαρμογή και επέκτασή τους. Για εμάς, αυτό δεν λέγεται διάλογος όπως θέλουν να λένε, αλλά εμπαιγμός. Εμπαιγμός του φοιτητικού συλλόγου που εδώ και 3 χρόνια παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις και αγωνίζεται συνολικά για ανθρώπινους όρους φοίτησης, εμπαιγμός των 270 φοιτητών της σχολής που υπέγραψαν ενάντια στα προαπαιτούμενα, εμπαιγμός τελικά όλων μας που προσπαθούμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Ήρθε η ώρα να ξανασηκώσουμε το γάντι και να διασφαλίσουμε συλλογικά και αγωνιστικά τα συμφέροντά μας..

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ Μηχ. Μηχ.  την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27/03 στις 12.30
ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Ανεξάρτητο αριστερό σχήμα Ναυπηγών Μηχ. Μηχανικών που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ